Dziś znów naszło mnie na kuchnię azjatycką.
Tym razem wycelowałam w Tajlandię i zdecydowałam się na pad thai.
Pad thai
Pad thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy "smażony po tajsku".
Oryginalny pad thai to smażony makaron przyrządzany w woku z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu przygotowywanego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Całość doprawiana jest jeszcze pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Choć wszyscy kojarzymy pad thai z Tajlandią, tak naprawdę danie to wywodzi się z Chin.
Danie to najbardziej rozpowszechniło się w latach 40. ubiegłego wieku - Tajlandia nękana była wtedy powodziami, a potrawy poddawane obróbce termicznej znacznie zmniejszały ryzyko zachorowania na choroby zakaźne.
Obecnie w Tajlandii pad thai uznawane jest za zdrową wersję fast fooda i można kupić je niemal wszędzie - od ulicznych straganów po drogie restauracje.
Potrawa występuje w wielu różnych wersjach - dobór dodatków jest w zasadzie dowolny, ale niezmienna jest obecność podstawowych składników oraz oryginalnego sosu.
Pad thai z krewetkami - przepis na 3 procje
Do przygotowania pad thai będziesz potrzebować:
- 200g makaronu ryżowego,
- 15 krewetek,
- 2 jajka,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- pół łyżki sosu sriracha,
- słoiczek kiełków fasoli mung,
- limonkę,
- szczyptę soli,
- łyżeczkę cukru trzcinowego,
- saszetkę gotowego sosu pad thai.
1. Makaron zalej gorącą wodą według instrukcji na opakowaniu, zostaw na pół godziny, po czym odsącz na sicie.
2. Rozbełtaj w miseczce jajka z solą, cukrem trzcinowym, sosem sriracha i sosem pad thai.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż krewetki, po czym dodaj makaron i jajka z przyprawami i energiczne wymieszaj.
4. Smaż wszystko aż do ścięcia jajek.
5. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung i skrop sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz