Jajka faszerowane większości z nas kojarzą się z Wielkanocą - zwłaszcza teraz, gdy powoli zbliżają się święta...
Ja jednak uważam, że mogą stanowić pyszne urozmaicenie codziennej diety przez cały rok, a nie tylko od święta 😉
Możemy przygotować je na śniadanie, kolację czy nawet jako przekąskę na imprezie.
Jajka są też dość uniwersalne - możemy przygotować do nich dowolny farsz, a na 99% będzie on świetnie pasował. Wszystko zależy tylko od tego, co lubimy.
Dodatkowym plusem jest to, że tak przygotowane jajka doskonale mogą wpisać się w ruch zero waste - w końcu pastę do nadziania jajek możemy przygotować z tego, co nam akurat zostało w lodówce. Innymi słowy - robimy przegląd lodówki 😁
Jajka faszerowane fetą i pomidorami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 25g sera feta,
- łyżeczkę jogurtu,
- 3 kawałki suszonych pomidorów,
- łyżkę szczypiorku,
- pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
2. Fetę i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj.
3. Pomidory posiekaj i dodaj do masy razem ze szczypiorkiem.
4. Dopraw pastę pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
5. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka ugotowanych jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz