marca 02, 2020

Jajka faszerowane fetą i pomidorami

Jajka faszerowane większości z nas kojarzą się z Wielkanocą - zwłaszcza teraz, gdy powoli zbliżają się święta...

Ja jednak uważam, że mogą stanowić pyszne urozmaicenie codziennej diety przez cały rok, a nie tylko od święta 😉
Możemy przygotować je na śniadanie, kolację czy nawet jako przekąskę na imprezie.

Jajka są też dość uniwersalne - możemy przygotować do nich dowolny farsz, a na 99% będzie on świetnie pasował. Wszystko zależy tylko od tego, co lubimy.
Dodatkowym plusem jest to, że tak przygotowane jajka doskonale mogą wpisać się w ruch zero waste - w końcu pastę do nadziania jajek możemy przygotować z tego, co nam akurat zostało w lodówce. Innymi słowy - robimy przegląd lodówki 😁

Jajka faszerowane fetą i pomidorami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować:
  • 2 jajka,
  • 25g sera feta,
  • łyżeczkę jogurtu,
  • 3 kawałki suszonych pomidorów,
  • łyżkę szczypiorku,
  • pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
2. Fetę i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj.
3. Pomidory posiekaj i dodaj do masy razem ze szczypiorkiem.
4. Dopraw pastę pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
5. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka ugotowanych jajek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger