grudnia 05, 2025

Pierniczki z mąki graham

Pierniczki to słodko-pikantne ciasteczka, które możemy długo przechowywać. Przygotowujemy je tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia i często ozdabiamy, np. różnokolorowymi lukrami.

Choć klasycznie pierniki przygotowywane były z mąki pszennej lub żytniej, dziś możemy nieco bardziej zaszaleć - ja uwielbiam pierniczki owsiane, robiłam też wersję bezglutenowych pierniczków.

Tym razem sięgnęłam po mąkę graham.


Pierniczki z mąki graham - przepis

Do przygotowania pierniczków będą Ci potrzebne:

  • 350g mąki graham,
  • 2 jajka,
  • 100g ksylitolu,
  • 125ml oleju rzepakowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5-6 łyżeczek wody.

1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj.
2. Przełóż masę na blat oprószony mąką i wyrabiaj, aż powstanie kula ciasta.
3. Podziel ciasto na 2-3 porcje, każdą z nich rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek.
4. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger