Pierniczki to słodko-pikantne ciasteczka, które możemy długo przechowywać. Przygotowujemy je tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia i często ozdabiamy, np. różnokolorowymi lukrami.
Choć klasycznie pierniki przygotowywane były z mąki pszennej lub żytniej, dziś możemy nieco bardziej zaszaleć - ja uwielbiam pierniczki owsiane, robiłam też wersję bezglutenowych pierniczków.
Tym razem sięgnęłam po mąkę graham.
Pierniczki z mąki graham - przepis
Do przygotowania pierniczków będą Ci potrzebne:
- 350g mąki graham,
- 2 jajka,
- 100g ksylitolu,
- 125ml oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 5-6 łyżeczek wody.
1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj.
2. Przełóż masę na blat oprószony mąką i wyrabiaj, aż powstanie kula ciasta.
3. Podziel ciasto na 2-3 porcje, każdą z nich rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek.
4. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz