Jogurtowce to ostatnio mój faworyt - szybkie i proste do zrobienia, nie wymagają wielu składników ani nawet piekarnika. A jednocześnie niewielka zmiana, np. owocu, daje nam zupełnie nowy smak deseru. Korzystając z sezonu tym razem wykorzystałam mandarynki.
Żeby jednak nie było jak zwykle do przygotowania jogurtowca zamiast foremki tym razem potrzebna mi była jeszcze plastikowa butelka 😉 Możecie też użyć np. kartonika po soku, wtedy jogurtowiec wyjdzie prostokątny.
Jogurtowiec z mandarynkami nabity w butelkę - przepis na 10-12 porcji
Do przygotowania jogurtowca będą Ci potrzebne:
- 400g jogurtu naturalnego,
- 200ml wody,
- 15g żelatyny,
- 75g erytrytolu,
- 4-5 małych mandarynek,
- sok z cytryny.
1. Żelatynę zalej 100ml zimnej wody, odstaw do napęcznienia, po czym dolej 100ml wrzątku i dokładnie wymieszaj z erytrytolem tak, aby nie powstały grudki.
2. Jogurt przelej do miski, zmiksuj z żelatyną i sokiem z cytryny.
3. Z butelki odetnij górną, zwężającą się część.
4. Mandarynki obierz, nabij je na patyk do szaszłyków i przełóż do butelki tak, aby koniec patyczka znalazł się na środku denka.
5. Owoce zalej masą jogurtową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
6. Kiedy masa zakrzepnie rozetnij bok butelki nożyczkami, wyjmij deser ze środka i pokrój w plastry.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz