grudnia 01, 2025

Boczniaki królewskie w sosie śmietanowym

Boczniak królewski, zwany także mikołajkowym, uznawany jest za przysmak każdego smakosza grzybów. Często mylony jest z innymi przedstawicielami boczniakowatych, lecz jego owocniki są dużo większe.

Naturalnie występuje on w północnej Afryce, centralnej Azji oraz we wschodniej Europie, trzeba jednak pamiętać, że zbieranie ich jest nielegalne, ponieważ są grzybem prawnie chronionym. Wybierajcie więc tylko te ze sklepów.

Boczniaki charakteryzują się wysoką zawartością białek, mogą więc być doskonałym zamiennikiem mięsa w dietach wegetariańskich. Zawiera też sporo witamin z grupy B oraz witaminę D.


Boczniaki królewskie w sosie śmietanowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania boczniaków będą Ci potrzebne:

  • 700g boczniaków (4szt.),
  • 50g masła,
  • 150ml słodkiej śmietanki 18%,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Boczniaki pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny.
2. Na patelni rozgrzej masło i smaż grzyby partiami z obu stron.
3. Smak po grzybach pozostały na patelni zalej śmietanką, zagotuj, dodaj usmażone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger