Dziś zamiast tradycyjnej owsianki czy kanapek na śniadanie przygotowałam bowl. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo możemy dodać do niego w zasadzie wszystko, co akurat mamy w lodówce - ciecierzyca, soczewica, komosa ryżowa, dowolne warzywa, tahini, hummus, a nawet masło orzechowe. Co zgarniecie w kuchni, to możecie wykorzystać 😉
A skoro do przygotowania bowlu można wykorzystać wszystko warto sięgać po to, co zostało np. z wczorajszego obiadu, choćby ugotowany ryż. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia, a będziemy mieli ciekawe śniadanie 😊
Bowl z ryżem i warzywami - przepis
Do przygotowania bowlu będą Ci potrzebne:
- 100g ugotowanego ryżu,
- 2 łyżki fasolki edamame z puszki,
- 3 rzodkiewki,
- 1/2 ogórka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Osącz fasolkę edamame.
2. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórka w słupki, a pomidorki przekrój na pół.
3. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
4. Ryż przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż warzywa i wszystko polej sosem jogurtowym.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz