listopada 28, 2025

Bowl z ryżem i warzywmi

Dziś zamiast tradycyjnej owsianki czy kanapek na śniadanie przygotowałam bowl. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo możemy dodać do niego w zasadzie wszystko, co akurat mamy w lodówce - ciecierzyca, soczewica, komosa ryżowa, dowolne warzywa, tahini, hummus, a nawet masło orzechowe. Co zgarniecie w kuchni, to możecie wykorzystać 😉

A skoro do przygotowania bowlu można wykorzystać wszystko warto sięgać po to, co zostało np. z wczorajszego obiadu, choćby ugotowany ryż. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia, a będziemy mieli ciekawe śniadanie 😊



Bowl z ryżem i warzywami - przepis

Do przygotowania bowlu będą Ci potrzebne:
  • 100g ugotowanego ryżu,
  • 2 łyżki fasolki edamame z puszki,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1/2 ogórka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Osącz fasolkę edamame.
2. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórka w słupki, a pomidorki przekrój na pół.
3. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
4. Ryż przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż warzywa i wszystko polej sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger