grudnia 08, 2025

Śledzie w oleju

Śledź to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb w Polsce. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że są to dość kaloryczne ryby, paradoksalnie jednak to właśnie tłuszcz jest w ich przypadku jedną z największych korzyści.

Znajdziemy tam także sporo witaminy A, D i E oraz B12, a także jodu i selenu. Często mówi się o niepożądanej zawartości rtęci w rybach - śledź jest gatunkiem, który zawiera jej niewielkie ilości.

Dziś propozycja bardziej kaloryczna dla fanów śledzi, ale raz w roku na święta możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia 😉


Śledzie w oleju - przepis 

Do przygotowania śledzia będą Ci potrzebne:

  • 8 solonych filetów ze śledzia,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • cebula,
  • szklanka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • liść laurowy.

1. Śledzie osącz z zalewy, przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na 3 godziny.
2. Ponownie osącz śledzie, zalej mlekiem i odstaw na godzinę.
3. Kolejny raz przepłucz ryby na sicie.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. W słoiku układaj warstwami śledzie i cebulę, dodaj liść laurowy i zalej wszystko olejem lub oliwą (ryby powinny być w nim całe zanurzone), po czym na dobę wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger