Śledź to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb w Polsce. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że są to dość kaloryczne ryby, paradoksalnie jednak to właśnie tłuszcz jest w ich przypadku jedną z największych korzyści.
Znajdziemy tam także sporo witaminy A, D i E oraz B12, a także jodu i selenu. Często mówi się o niepożądanej zawartości rtęci w rybach - śledź jest gatunkiem, który zawiera jej niewielkie ilości.
Dziś propozycja bardziej kaloryczna dla fanów śledzi, ale raz w roku na święta możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia 😉
Śledzie w oleju - przepis
Do przygotowania śledzia będą Ci potrzebne:
- 8 solonych filetów ze śledzia,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- cebula,
- szklanka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- liść laurowy.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz