Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy.
Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero w średniowieczu, kiedy to rozpropagować je mieli benedyktyni, którzy zalecali ich jedzenie na przeziębienie. Już wtedy znano rozgrzewające i antybakteryjne właściwości przypraw korzennych.
Benedyktyńskie ciasteczka wkrótce zaanektowały się w niemieckich miastach. Bardzo szybko stały się deserem dostępnym nie tylko w aptekach, ale też na stołach zamożnych mieszczan - wysokie ceny egzotycznych przypraw sprawiały, że stanowiły one symbol luksusu.
Pierwsze wzmianki o piernikach w Polsce pochodzą z XV wieku. Ich nazwa nawiązuje do słowa "pierny", które oznacza coś pieprznego. Choć obecnie najbardziej kojarzonym miejscem z piernikami jest Toruń (nie bez powodu, to tam powstało najwięcej zakładów piekarniczych oferujących pierniki w Europie), to pierwszym miastem, w którym pojawiły się te korzenne wypieki był Gdańsk.
Klasyczne pierniki przygotowywane są z mąki pszennej lub żytniej z obowiązkowym dodatkiem miodu i przypraw korzennych. W poprzednich latach przygotowywałam już ciasteczka korzenne ze znacznie ograniczoną ilością miodu (Świąteczne pierniczki), a nawet z mąk niezawierających glutenu (Bezglutenowe pierniczki). Nie są to klasyczne pierniki, ale są dobrą opcją dla osób, które wymagają pewnych ograniczeń żywieniowych - jak osoby z celiakią czy choćby cukrzycą lub insulinoopornością.
Miód to produkt o wysokim indeksie glikemicznym, nie jest więc zalecany osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jednak jednak zdecydujecie się na jego dodatek do ciastek pamiętajcie, aby wybrać miód akacjowy, a słodkości przygotować z mąki z pełnego przemiału. I nie przejadajcie się pierniczkami 😉
Przyprawę korzenną do pierników bez problemu możemy kupić w sklepie, ale możemy też sami przygotować taką mieszankę w domu.
Pierniczki owsiane - przepis
Do przygotowania przyprawy korzennej będą Ci potrzebne:
- 50g cynamonu,
- 20g goździków,
- 10g imbiru,
- 10g kardamonu,
- 10g gałki muszkatołowej,
- 10g anyżu.
- 300g mąki owsianej + mąka do podsypania blatu,
- 80ml oleju rzepakowego,
- jajko,
- 4 łyżki miodu (60g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy),
- 2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
- 4 łyżki ksylitolu (40g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz