Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników, a ponieważ święta już za pasem, to ostatni dzwonek, aby je przygotować - w końcu pierniki muszą też swoje odleżeć, aby odpowiednio zmiękły.
Mamy przedostatni weekend przed świętami, warto więc poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować już trochę pyszności na święta. Pierniki są bardzo wdzięczną opcją, jeśli chodzi o wciągnięcie do przygotowań dzieci - wystarczy maluchom dać foremki do ciasteczek, a one zajmą się resztą 😉
Piernikom zawsze towarzyszy duża ilość miodu. Mimo że miód jest zdrowy, nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić ze względów zdrowotnych - dzisiaj zaproponuję więc Wam pierniczki z niewielką, symboliczną ilością miodu.
Świąteczne pierniczki - przepis na 2 blaszki
Do przygotowania pierniczków będziesz potrzebować:
- 250g mąki żytniej typ 720,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- paczkę suchych drożdży,
- łyżkę miodu,
- pół szklanki ksylitolu,
- 2 jajka,
- 40g masła,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- łyżkę jogurtu naturalnego.
1. W rondelku rozpuść masło z miodem i lekko przestudź, po czym dosyp drożdże i wymieszaj.
2. Do miski robota kuchennego lub malaksera wsyp mąkę, dodaj przyprawę, ksylitol i wymieszaj.
3. Do miski dodaj zawartość rondelka, jajka, sok z pomarańczy i jogurt - wszystko dokładnie wyrób na jednolitą masę.
4. Gotowe ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat podsypany mąką, wyrób jeszcze ręcznie, po czym rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i foremkami wykrawaj ciasteczka.
5. Resztę ciasta zagnieć ponownie i powtórz całą zabawę i tak do momentu, aż ciasto się skończy.
6. Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 8-10 minut.
Gotowe pierniczki schowaj do szczelnego pojemnika i ukryj gdzieś głęboko aż do świąt, gdyż potrzebują ok. 2 tygodni, aby odpowiednio zmiękły - wtedy będą najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz