Makowiec to danie typowo świąteczne w polskiej kuchni - pojawia się na naszych stołach niemal w każdym domu na Wigilię czy Wielkanoc.
Kiedyś makowiec był dość wykwintną potrawą, więc na co dzień pojawiał się jedynie w zamożnych rodzinach. W zwykłych domach przygotowywany był na wyjątkowe okazje, jak Wigilia, Wielkanoc czy inne uroczystości rodzinne.
Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście.
Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym.
Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉
Wegański makowiec - przepis
Do przygotowania makowca będziesz potrzebować:
- 200g mielonego maku,
- 100g nieobłuszczonego sezamu,
- szklankę mleczka kokosowego,
- 2 banany,
- 50g rodzynek,
- 50g płatków migdałowych,
- 200g wiórków kokosowych,
- 5 daktyli,
- 250ml soku z pomarańczy.
Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:
- tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady,
- łyżkę oleju kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
1. Do garnka wsyp mak i sezam, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 20 minut często mieszając, żeby zawartość nie przywarła do dna. Po tym czasie odstaw ją do przestudzenia.
2. Banany i daktyle zblenduj z sokiem pomarańczowym.
3. Do zblendowanej masy dodaj rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i masę makową - wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Gotową masę makową przełóż do foremki (ja użyłam 25cm x 25cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
5. Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić, pisałam przy okazji przepisu na jaglanego snickersa).
6. Polewę wylej na przestudzone ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
Mój przepis na makowiec na te święta!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń