Dzisiaj skromnie, ale wciąż pysznie.
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych zdrowszych wersji słodkości. Można przygotować je na wiele różnych sposobów - wystarczy dodać kakao, owoce, orzechy, ekstrakt waniliowy... Możliwości jest wiele, ja tym razem, ze względu na zbliżające się święta, postawiłam na bakalie.
Owsiane ciasteczka z bakaliami - przepis na ok. 30 sztuk
Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować:
- 200g płatków owsianych górskich,
- 200g mąki owsianej,
- 150g roztopionego masła,
- garść rodzynek,
- garść suszonej żurawiny,
- garść orzechów włoskich,
- 100g gorzkiej czekolady,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki syropu klonowego.
1. Płatki wsyp do miski, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
2. Do mieszanki płatków i mąki dodaj rozpuszczone masło, jajka, syrop i ponownie wymieszaj.
3. Czekoladę i orzechy posiekaj nożem.
4. Do masy dodaj żurawinę, rodzynki, orzechy, czekoladę i dokładnie wymieszaj.
5. Z gotowej masy utocz kulki o średnicy 2-3 cm, wyłóż je na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz