grudnia 15, 2020

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Dzisiaj skromnie, ale wciąż pysznie.

Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych zdrowszych wersji słodkości. Można przygotować je na wiele różnych sposobów - wystarczy dodać kakao, owoce, orzechy, ekstrakt waniliowy... Możliwości jest wiele, ja tym razem, ze względu na zbliżające się święta, postawiłam na bakalie.


Owsiane ciasteczka z bakaliami - przepis na ok. 30 sztuk

Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować:

  • 200g płatków owsianych górskich,
  • 200g mąki owsianej,
  • 150g roztopionego masła,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść orzechów włoskich,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego.

 

1. Płatki wsyp do miski, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

2. Do mieszanki płatków i mąki dodaj rozpuszczone masło, jajka, syrop i ponownie wymieszaj.

3. Czekoladę i orzechy posiekaj nożem.

4. Do masy dodaj żurawinę, rodzynki, orzechy, czekoladę i dokładnie wymieszaj.

5. Z gotowej masy utocz kulki o średnicy 2-3 cm, wyłóż je na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger