grudnia 14, 2022

Mandarynkowy sernik

Mandarynki i pomarańcze to owoce, które zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Gdy tylko wyczuję gdzieś ich zapach od razu myślę o świętach...

W związku z tym wśród świątecznych słodkości u mnie w domu nigdy nie mogło zabraknąć sernika z mandarynkami.



Mandarynkowy sernik - przepis

Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne:

  • 200g herbatników kakaowych,
  • 100g masła.
Do przygotowania masy serowej będą Ci potrzebne:
  • 1kg twarogu z wiaderka,
  • 150g ksylitolu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 50g kaszy manny razowej,
  • 4 żółtka,
  • 5 mandarynek,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego.

1. Pokruszone herbatniki zblenduj na proszek, dodaj miękkie masło i miksuj dalej, aż uzyskasz jednolite ciasto.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Ciastem kakaowym wylep dno formy i odstaw do lodówki.
3. Twaróg przełóż do miski, dodaj ksylitol, ekstrakt waniliowy, kaszę mannę i 4 żółtka, a następnie zmiksuj wszystko do połączenia składników.
4. Mandarynki obierz i podziel na cząstki.
5. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód z herbatników posmaruj połową masy twarogowej, rozłóż na niej cząstki z czterech mandarynek i przykryj je resztą masy.
6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. godzinę, po czym zostaw do przestudzenia w piekarniku.
7. Na patelni rozgrzej syrop klonowy, wsyp orzechy i podgrzewaj chwilę mieszając.
8. Ciasto udekoruj skarmelizowanymi orzechami i pozostałymi cząstkami mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger