Mandarynki i pomarańcze to owoce, które zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Gdy tylko wyczuję gdzieś ich zapach od razu myślę o świętach...
W związku z tym wśród świątecznych słodkości u mnie w domu nigdy nie mogło zabraknąć sernika z mandarynkami.
Mandarynkowy sernik - przepis
Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne:
- 200g herbatników kakaowych,
- 100g masła.
Do przygotowania masy serowej będą Ci potrzebne:
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 150g ksylitolu,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 50g kaszy manny razowej,
- 4 żółtka,
- 5 mandarynek,
- 50g orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki syropu klonowego.
1. Pokruszone herbatniki zblenduj na proszek, dodaj miękkie masło i miksuj dalej, aż uzyskasz jednolite ciasto.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Ciastem kakaowym wylep dno formy i odstaw do lodówki.
3. Twaróg przełóż do miski, dodaj ksylitol, ekstrakt waniliowy, kaszę mannę i 4 żółtka, a następnie zmiksuj wszystko do połączenia składników.
4. Mandarynki obierz i podziel na cząstki.
5. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód z herbatników posmaruj połową masy twarogowej, rozłóż na niej cząstki z czterech mandarynek i przykryj je resztą masy.
6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. godzinę, po czym zostaw do przestudzenia w piekarniku.
7. Na patelni rozgrzej syrop klonowy, wsyp orzechy i podgrzewaj chwilę mieszając.
8. Ciasto udekoruj skarmelizowanymi orzechami i pozostałymi cząstkami mandarynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz