Kapusta od wieków uprawiana była na terenie całej Polski. Była popularnym i tanim produktem spożywanym przez cały rok, a żeby urozmaicić nieco dietę ludzie dodawali do niej różne dodatki. Dużą popularnością cieszyło się m.in. połączenie kapusty z grochem, które serwowane było głównie w Polsce środkowej na wyjątkowe okazje, takie jak wesele czy święta.
Choć dziś danie to jest już nieco zapomniane, tradycyjnie zawsze pojawiało się na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej.
Wigilijny groch z kapustą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania grochu z kapustą będą Ci potrzebne:
- 500g kiszonej kapusty,
- 100g łuskanego grochu,
- 15g suszone grzyby,
- cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka mąki pszennej,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grzyby opłucz i namocz na noc w ciepłej wodzie.
2. Groch opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
3. Odlej wodę z grochu i zalej go świeżą, dodaj sól i ugotuj, po czym odcedź groch.
4. Kapustę posiekaj, włóż do garnka, dodaj grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). W razie potrzeby dolej wody tak, by przykryła kapustę.
5. Dodaj liście laurowe, ugotuj kapustę do miękkości i wymieszaj z ugotowanym grochem.
6. Cebulę obierz i posiekaj.
7. Na patelni rozgrzej olej, zrumień cebulę, oprósz ją mąką, wymieszaj i dodaj do ugotowanej kapusty.
8. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut, na koniec dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz