Mieszkając przez kilka lat w akademiku nie miałam niestety dostępu do piekarnika. Za każdym razem więc gdy robiłyśmy z koleżankami ciasto musiałyśmy kombinować i wymyślać takie, które nie wymaga pieczenia.
Choć od zakończenia studiów piekarnik już mam, został mi jakiś lekki sentyment do ciast, których piec nie muszę. Dlatego dziś przygotowałam sernik na zimno na kruchym spodzie.
Sernik na zimno na kruchym spodzie - przepis
Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne:
- 150g herbatników (lub ciastek pełnoziarnistych),
- 70g masła.
Do przygotowania masy serowej będą Ci potrzebne:
- 200ml śmietany kremówki 36%,
- 2 galaretki bez cukru,
- 500ml wrzątku,
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 50g erytrytolu.
Do przygotowania posypki będą Ci potrzebne:
- 30g wiórków kokosowych,
- 20g erytrytolu,
- 10g masła,
- 15g gorzkiej czekolady.
1. Rozpuść masło potrzebne do przygotowania spodu.
2. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z masłem.
3. Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, wysyp na nią pokruszone herbatniki, ubij je tłuczkiem do ziemniaków i wstaw do lodówki.
4. Galaretki zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
5. W misce ubij kremówkę, dodaj 50g erytrytolu oraz stopniowo dodawaj twaróg, zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
6. Na koniec wlej chłodną galaretkę i zmiksuj na najniższych obrotach, aby nie wychlapać zawartości miski.
7. Masę serową wylej na herbatnikowy spód i wstaw do lodówki.
8. 10g masła rozpuść na patelni i upraż na nim wiórki kokosowe z dodatkiem erytrytolu do lekkiego zbrązowienia.
9. Czekoladę posiekaj.
10. Górę sernika obsyp wiórkami kokosowymi i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz