Twaróg, zwany także białym serem, to produkt wytwarzany na bazie świeżego mleka. Jest nie tylko bardzo popularnym dodatkiem do kanapek, ale też dań na słodko i wytrawnie czy deserów.
Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Choć wytwarzany jest z mleka zawartość wapnia nie jest specjalnie duża, może być jednak jednym ze źródeł tego pierwiastka w diecie.
Biały ser jest za to dobrym źródłem witaminy B12 oraz cynku, dlatego właśnie jest szczególnie polecany w dietach bezmięsnych.
Twaróg możemy wykorzystać na wiele sposobów, choćby przygotowane z niego pasty do kanapek możemy niemal dowolnie komponować z innymi składnikami.
Twarożek z rzodkiewkami - przepis
Do przygotowania twarożku z rzodkiewkami będą Ci potrzebne:
- 150g twarogu półtłustego,
- 50g jogurtu naturalnego,
- 10 rzodkiewek,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
- 150g twarogu półtłustego,
- 50g jogurtu naturalnego,
- 40g ogórka gruntowego,
- 10 listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz