października 08, 2025

Twarożek na kanapki w dwóch wersjach

Twaróg, zwany także białym serem, to produkt wytwarzany na bazie świeżego mleka. Jest nie tylko bardzo popularnym dodatkiem do kanapek, ale też dań na słodko i wytrawnie czy deserów.

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Choć wytwarzany jest z mleka zawartość wapnia nie jest specjalnie duża, może być jednak jednym ze źródeł tego pierwiastka w diecie.

Biały ser jest za to dobrym źródłem witaminy B12 oraz cynku, dlatego właśnie jest szczególnie polecany w dietach bezmięsnych.

Twaróg możemy wykorzystać na wiele sposobów, choćby przygotowane z niego pasty do kanapek możemy niemal dowolnie komponować z innymi składnikami.


Twarożek z rzodkiewkami - przepis

Do przygotowania twarożku z rzodkiewkami będą Ci potrzebne:

  • 150g twarogu półtłustego,
  • 50g jogurtu naturalnego,
  • 10 rzodkiewek,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.
1. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jogurtem oraz posiekanym szczypiorkiem.
2. Rzodkiewki pokrój w półplastry i wymieszaj z pastą twarogową.
3. Całość dopraw solą i pieprzem.


Twarożek bazyliowy - przepis

Do przygotowania twarożku bazyliowego będą Ci potrzebne:
  • 150g twarogu półtłustego,
  • 50g jogurtu naturalnego,
  • 40g ogórka gruntowego,
  • 10 listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Twarożek rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jogurtem.
2. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne i pokrój go w drobną kostkę.
3. Bazylię posiekaj i razem z ogórkiem wymieszaj z pastą twarogową.
4. Całość dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger