Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą też być bazą do przygotowania bardziej skomplikowanych deserów, a nawet tortów weselnych.
Ja tym razem poszłam właśnie w stronę tortów, choć na szczęście nie weselnych. A ponieważ początek jesieni to najlepszy czas na marchewki, to idealnie się złożyło...
Tort marchwiowo-orzechowy z kremem bananowo-kakaowym - przepis
Do przygotowania tortu będą Ci potrzebne:
- 300g marchwi,
- 100g mielonych orzechów włoskich,
- 5 jaj,
- 200g ksylitolu,
- 150g bułki tartej,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- dżem owocowy niskosłodzony.
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 250g bananów,
- 20g kakao,
- 200ml śmietanki 36%,
- 50g ksylitolu.
1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Żółtka ubij z ksylitolem na parze aż zgęstnieją.
4. Do ubitych żółtek dodaj marchew, orzechy, tartą bułkę, cynamon i wszystko wymieszaj.
5. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
6. Pianę z białek przełóż partiami do masy marchewkowej i delikatnie wymieszaj.
7. Ciasto przełóż do tortownicy (u mnie średnica 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 50 minut (do suchego patyczka), po czym odstaw do ostudzenia.
8. Banany obierz i rozgnieć widelcem.
9. 50g ksylitolu zmiel na puder.
10. Do kremówki dodaj zmielony ksylitol, banany, kakao i ubijaj, aż powstanie krem.
11. Ciasto przekrój na 3 blaty: pierwszy posmaruj dżemem, połóż na nim drugi blat, pokryj go częścią kremu i przykryj trzecim blatem.
12. Resztą kremu pokryj wierzch i boki ciasta.
13. Udekoruj tort ulubionymi dodatkami - ja wykorzystałam marcepanowe marchewki i jadalne kwiaty. Akurat zostały mi na balkonie ostatnie bratki i stokrotki, więc jak znalazł 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz