października 10, 2025

Tort marchwiowo-orzechowy z kremem bananowo-kakaowym

Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą też być bazą do przygotowania bardziej skomplikowanych deserów, a nawet tortów weselnych.

Ja tym razem poszłam właśnie w stronę tortów, choć na szczęście nie weselnych. A ponieważ początek jesieni to najlepszy czas na marchewki, to idealnie się złożyło...


Tort marchwiowo-orzechowy z kremem bananowo-kakaowym - przepis

Do przygotowania tortu będą Ci potrzebne:

  • 300g marchwi,
  • 100g mielonych orzechów włoskich,
  • 5 jaj,
  • 200g ksylitolu,
  • 150g bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • dżem owocowy niskosłodzony.
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
  • 250g bananów,
  • 20g kakao,
  • 200ml śmietanki 36%,
  • 50g ksylitolu.

1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Żółtka ubij z ksylitolem na parze aż zgęstnieją.
4. Do ubitych żółtek dodaj marchew, orzechy, tartą bułkę, cynamon i wszystko wymieszaj.
5. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
6. Pianę z białek przełóż partiami do masy marchewkowej i delikatnie wymieszaj.
7. Ciasto przełóż do tortownicy (u mnie średnica 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 50 minut (do suchego patyczka), po czym odstaw do ostudzenia.
8. Banany obierz i rozgnieć widelcem.
9. 50g ksylitolu zmiel na puder.
10. Do kremówki dodaj zmielony ksylitol, banany, kakao i ubijaj, aż powstanie krem.
11. Ciasto przekrój na 3 blaty: pierwszy posmaruj dżemem, połóż na nim drugi blat, pokryj go częścią kremu i przykryj trzecim blatem.
12. Resztą kremu pokryj wierzch i boki ciasta.
13. Udekoruj tort ulubionymi dodatkami - ja wykorzystałam marcepanowe marchewki i jadalne kwiaty. Akurat zostały mi na balkonie ostatnie bratki i stokrotki, więc jak znalazł 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger