Marynowana szalotka to świetny dodatek do kanapek, burgerów, smażonego lub grillowanego mięsa, a nawet do sałatek. Podkręci smak dowolnego dania.
Marynowanie warzyw, czyli piklowanie ich w zalewie octowej to sposób konserwowania żywności znany ludzkości od wieków. Dzięki zalewie i przyprawom możemy nie tylko wydłużyć trwałość warzyw, ale też zachować ich kolor i nadać ciekawy smak.
Marynowana szalotka - przepis
Do przygotowania marynowanej szalotki będą Ci potrzebne:
- 500g szalotek,
- 400ml wody,
- 200ml białego octu winnego,
- 150g cukru,
- 5 liści laurowych,
- 3 goździki,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka soli.
1. Szalotki obierz z łupinek, pokrój na cienkie plastry (im cieniej pokroisz, tym szybciej będą gotowe), przełóż do rondelka, zalej gorącą wodą i obgotuj przez 3 minuty, po czym osącz na sicie.
2. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier i zagotuj.
3. Do słoiczków przełóż cebulki, do każdego z nich dodaj przyprawy i wlej ciepłą marynatę.
4. Zakręć wieczka.
Marynowana szalotka nie wymaga pasteryzacji, wystarczy przechowywać ją w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz