października 16, 2025

Burrata na grzance

Burrata to jeden z oryginalnych włoskich serów, które dość regularnie goszczą w mojej kuchni. Uwielbiam ją na szybkie śniadania, bo wystarczy mix sałat i kromka chleba, a śniadanie gotowe. Ale też świetnie sprawdza się na leniwe poranki, gdy mogę podelektować się burratą z dodatkiem żurawiny i chrupiącej grzanki.


Burrata na grzance - przepis na 1 porcję

Do przygotowania będą Ci potrzebne:

  • kromka chleba,
  • burrata,
  • garść roszponki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka żurawiny ze słoika,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.
1. Patelnię posmaruj masłem klarowanym i obsmaż chleb z obu stron.
2. Pomidorki przekrój na pół.
3. Na talerz wyłóż roszponkę, połóż grzankę, a na niej burratę, dodaj pomidorki i sos żurawinowy.
4. Oprósz solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger