Krem z dyni to jedna z moich ukochanych zup. Do kremów często dodajemy ziemniaki, aby je zagęścić i nadać im odpowiednią konsystencję. W tym samym celu tym razem wykorzystałam bataty, zwane też słodkimi ziemniakami - nie tylko zapewnią nam pożądany krem, ale też dadzą dodatkową słodkość.
Zupa-krem z dyni i batatów - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 800g dyni hokkaido,
- 500g bataów,
- 100g cebuli,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki pestek dyni,
- sól i pieprz do smaku.
1. Dynię pokrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
2. Obierz bataty i pokrój je w kostkę tej samej wielkości co dynię.
3. Cebulę obierz i posiekaj.
4. Olej wlej do garnka, podsmaż na nim cebulę, po czym dodaj dynię, bataty i chwilę wszystko przesmaż.
5. Warzywa zalej wodą, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj do miękkości.
6. Pod koniec wlej mleczko kokosowe, dopraw kurkumą, papryką, solą i pieprzem.
7. Zmiksuj całość na gładki krem.
8. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz