Popularnym składnikiem wielu deserów jest galaretka. Niestety te powszechnie dostępne w sklepach w swoim składzie zazwyczaj już na pierwszej pozycji zawierają cukier, nie są więc wskazane dla osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanów, takich jak cukrzyca czy insulinooporność.
Dla wielbicieli galaretek mam jednak dobrą wiadomość - jeden z producentów, Celiko, ma w swojej ofercie galaretki bez cukru! Na chwilę obecną dostępne są 3 smaki: truskawkowa, cytrynowa i o smaku owoców leśnych.
Sama przygotowałam ciasto z dodatkiem galaretki cytrynowej. Ponieważ nie zawiera ona cukru dodałam trochę ksylitolu - dzięki temu w smaki nie różni się od zwykłej galaretki, a osoby unikające cukru w diecie mogą spokojnie cieszyć się jej smakiem.
Dodatkowym plusem jest symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu - dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezglutenowy i bezpieczny dla osób chorych na celiakię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz