Sałatki makaronowe to jedne z moich ulubionych - świetnie nadadzą się na kolację, ale równie dobrze sprawdzą się też na wynos, np. na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Wystarczy dodać trochę warzyw, odpowiedni sos i mamy pyszny, syty i zdrowy posiłek - czego chcieć więcej?
Dużym plusem takich sałatek jest to, że tak naprawdę możemy dodać do nich to, co akurat mamy w lodówce - u mnie padło na paprykę i pieczarki. Do tego prosty dressing z oliwy i czosnku i gotowe!
Sałatka makaronowa z papryką i pieczarkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 200g makaronu razowego,
- czerwona papryka,
- 250g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Makaron ugotuj al dente, po czym przelej go zimną wodą na sicie.
2. Paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Po tym czasie przełóż ją do szczelnego pojemnika na kwadrans, po czym zdejmij z niej skórkę i pokrój w kostkę.
3. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki, oprósz solą i przesmaż na rumiano.
5. Makaron wrzuć do miski i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej warzywami.
6. Czosnek posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, solą pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz