września 04, 2021

Sałatka makaronowa z papryką i pieczarkami

Sałatki makaronowe to jedne z moich ulubionych - świetnie nadadzą się na kolację, ale równie dobrze sprawdzą się też na wynos, np. na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Wystarczy dodać trochę warzyw, odpowiedni sos i mamy pyszny, syty i zdrowy posiłek - czego chcieć więcej?

Dużym plusem takich sałatek jest to, że tak naprawdę możemy dodać do nich to, co akurat mamy w lodówce - u mnie padło na paprykę i pieczarki. Do tego prosty dressing z oliwy i czosnku i gotowe!



Sałatka makaronowa z papryką i pieczarkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • 200g makaronu razowego,
  • czerwona papryka,
  • 250g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Makaron ugotuj al dente, po czym przelej go zimną wodą na sicie.
2. Paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Po tym czasie przełóż ją do szczelnego pojemnika na kwadrans, po czym zdejmij z niej skórkę i pokrój w kostkę.
3. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki, oprósz solą i przesmaż na rumiano.
5. Makaron wrzuć do miski i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej warzywami.
6. Czosnek posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, solą pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger