sierpnia 29, 2021

Galaretki z szynką i oliwkami

Galareta drobiowa przywołuje na myśl różne skojarzenia - dla jednych to tradycyjna przekąska, która często gości na świątecznych stołach, innym przywodzi na myśl czasy PRL-u.

A jednak mięsna galareta ma znacznie dłuższą historię, znaleźć ją też możemy pod różnymi nazwami - w Wielkopolsce będzie to galart, na Kujawach i Pomorzu zylc, na wschodzie studzienina, a na dawnej Wileńszczyźnie kwaszenina.

Galarety mięsne znane są w kuchni polskiej od bardzo dawna. Ponoć podano ją na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy w 1815 roku. Ponieważ w kuchni staropolskiej wieprzowina nie była zbyt cenionym mięsem, galarety przygotowywano z gotowanych w esencjonalnych wywarach pulard, kapłonów lub ryb. Po wlaniu do wymyślnej formy potrawa tężała i nadawała się do krojenia.

Wynalezienie i upowszechnienie żelatyny spożywczej sprawiło, że przygotowanie galarety stało się prostsze (przynajmniej w teorii).

Galarety szczególnie polecane są osobom cierpiącym na choroby stawów ze względu na naturalnie występujący w nich kolagen, który jest niezmiernie ważny w prawidłowym funkcjonowaniu stawów i chrząstek.

Zrezygnować z nich powinny z kolei osoby cierpiące na kamicę czy dnę moczanową ze względu na wysoką zawartość związków purynowych, które są metabolizowane w organizmie do kwasu moczowego.



Galaretki z szynką i oliwkami - przepis na 6 porcji

Do przygotowania galaretek będą Ci potrzebne:

  • 150g szynki (wędlina),
  • 7 zielonych oliwek,
  • 7 czarnych oliwek,
  • 7 pomidorków koktajlowych,
  • jajko,
  • 600ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

1. Jajko ugotuj na twardo.
2. Bulion podgrzej.
3. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody aż napęcznieje, a następnie rozpuść w gorącym bulionie, po czym przestudź.
4. Szynkę pokrój w paseczki, jajko plastry, pomidorki w ćwiartki, a oliwki w plasterki.
5. Pokrojone składniki ułóż na dnie 6 małych kokilek i zalej bulionem.
6. Odstaw do przestudzenia, a następnie schowaj do lodówki do stężenia.

Gotowe galaretki podawaj z octem winnym lub sokiem z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger