sierpnia 02, 2021

Razowa kasza manna z owocami

Poniedziałki zazwyczaj nie należą do ulubionych dni tygodnia u większości osób. Ja też za nimi nie przepadam, dlatego lubię je sobie jakoś "osłodzić".

Czasem wystarczy po prostu trochę owoców, np. duży kawałek arbuza czy melona. Czasami jednak mam ochotę trochę bardziej zaszaleć i przygotowuję jakiś pyszny deser.

Jako dziecko (zresztą nie tylko) uwielbiałam kaszę mannę - z dodatkiem soku czy owoców była doskonała zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Niestety ze względu na jej podwyższony indeks glikemiczny od jakiegoś czasu musiałam unikać jej w swojej kuchni. Ostatnio znalazłam jednak coś ciekawego - kaszę mannę razową 😀 Nie mogłam więc sobie jej odmówić i przygotowałam pyszny deser z owocami 😋



Razowa kasza manna z owocami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kaszy manny będą Ci potrzebne:

  • 500ml mleka,
  • 150g razowej kaszy manny,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% owoców,
  • ulubione owoce.

1. Kaszę mannę rozprowadź w szklance zimnego mleka.
2. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do wrzącego mleka powoli wlewaj przygotowaną mieszankę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając.
3. Gdy kasza zgęstnieje zdejmij garnek z ognia, dodaj syrop klonowy i cynamon, po czym dokładnie wymieszaj.
4. Gotową mannę rozłóż do miseczek, na wierzch dodaj po łyżeczce dżemu i udekoruj owocami - ja dodałam maliny i brzoskwinie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger