lipca 24, 2021

Pomidory faszerowane szynką i ryżem

Warzywa faszerowane to nie jest nic nowego - faszeruje się przecież paprykę czy bakłażana. Duszone lub zapiekane świetnie sprawdzą się na obiad, zarówno mięsny, jak i wegetariański.

Ja dziś jednak postanowiłam przygotować faszerowane warzywa na zimno. Padło więc na pomidory. A ponieważ z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ryżu, do środka powędrował farsz z ryżu i szynki. Takie śniadanie to idealny sposób na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu, tym bardziej, że potrzebne składniki w większości lodówek można bez problemu znaleźć 😉



Pomidory faszerowane szynką i ryżem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanych pomidorów będą Ci potrzebne:

  • 4 duże pomidory,
  • 4 jajka,
  • 60g szynki,
  • 60g ugotowanego brązowego ryżu,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • łyżka musztardy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo.
2. Pomidory przekrój na pół i wydrąż środki.
3. Wyjęty miąższ z pomidorów, ugotowane jajka i szynkę drobno posiekaj, dodaj do ryżu i dopraw solą i pieprzem.
4. W misce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, dodawaj oliwę stale mieszając rózgą aż do uzyskania konsystencji sosu.
5. Połówki pomidorów napełnij farszem i polej sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger