lipca 19, 2021

Pierogi z wątróbką

Wątróbka, choć stosunkowo mało popularna, ma niewątpliwe walory zdrowotne. Szczególnie istotna jest w diecie osób zmagających się z anemią - jest w końcu bogatym źródłem żelaza.
Ponadto wątróbka jest także dobrym źródłem białka czy witaminy A oraz witamin z grupy B.
Jej kolejną zaletą, zwłaszcza dla osób na dietach redukcyjnych, jest fakt, że dostarcza nam stosunkowo mało kalorii - ok. 136kcal w 100g.

Wątróbkę najczęściej podaje się smażoną lub duszoną - często przygotowuje się ją z owocami (np. z karmelizowanym jabłkiem czy gruszką), zwłaszcza dla dzieci, aby przekonać je do jej dość specyficznego smaku.

Czasem warto jednak podejść do tematu z innej strony - można np. przygotować z wątróbki farsz do pierogów. W końcu kto nie lubi pierogów? 😉





Pierogi z wątróbką - przepis na 6 porcji

Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne:
  • 500g mąki semoliny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • ok. 1 szklanka gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 400g wątróbek drobiowych,
  • 4 cebule,
  • bułka kajzerka,
  • ok. 1 szklanka mleka,
  • jajko,
  • szczypta mielonego kminku,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego 2 łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Kajzerkę porwij na małe kawałki i zalej mlekiem.
3. Wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Dwie cebule obierz i posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę, po czym dodaj wątróbki i smaż mieszając, aż staną się miękkie.
6. Gotowe wątróbki ostudź, zmiel, wymieszaj z odciśniętą kajzerką i jajkiem, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i kminkiem.
7. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka.
8. Na każdy kółeczku z ciasta kładź łyżeczką porcje farszu, po czym zlep pierogi i ugotuj je w osolonym wrzątku.
9. Posiekaj pozostałe dwie cebule.
10. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebule.
11. Gotowe pierogi podawaj z okrasą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger