O wątróbce pisałam już przy okazji przepisu na potrawkę z gęsiej wątróbki.
Tym razem sięgnęłam jednak po popularniejszą wątróbkę, czyli drobiową.
Podobnie jak gęsia jest ona doskonałym źródłem składników niezbędnych w procesach krwiotwórczych, w tym podstawowego mikroskładnika, czyli żelaza. Dostarczy nam także sporo witaminy A oraz witamin z grupy B.
Potrawka z wątróbki to jedno, ale tym razem postanowiłam nieco osłodzić wątróbkę - i to dosłownie. Podałam ją z karmelizowanym jabłkiem 😉
Wątróbka smażona z karmelizowanym jabłkiem - przepis na 3 porcje
Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować:
- 500g wątróbki z kurczaka,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jabłka obierz i pokrój w cząstki.
2. Na patelni rozgrzej cukier, dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj tak, aby owoce oblepiły się cukrem, po czym zdejmij z patelni.
3. Wątróbkę przepłucz na sicie, usuń żyłki i dopraw pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej, dorzuć wątróbkę i przesmaż.
5. Na koniec smażenia dopraw solą, dodaj usmażone jabłka i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz