października 17, 2020

Potrawka z gęsiej wątróbki

Wątróbka jest stosunkowo mało popularnym produktem na naszych talerzach, choć niewątpliwie bogatym w niektóre ważne dla nas składniki odżywcze.

Jeśli już sięgamy po wątróbkę drobiową to najczęściej z kurczaka lub indyka.

Zdecydowanie rzadziej sięgamy po wątróbkę z gęsi, a ponoć to właśnie one są najsmaczniejsze. Sama co prawda wielkim smakoszem wątróbki nie jestem, ale postanowiłam zaufać zdaniu innych i spróbować - nie zawiodłam się.

Wątroba uznawana jest za źródło zdrowia, zwłaszcza biorąc pod uwagę nasz układ krwionośny (wspominałam o tym w moich artykułach Niedobór żelaza oraz Dieta przy niedokrwistości) - i rzeczywiście, jest doskonałym źródłem żelaza, a także wapnia i magnezu. Ponadto dostarczy nam też witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Choć jednak wątróbka rzeczywiście jest źródłem ważnych dla nas składników, niestety nie wszyscy mogą bezkarnie cieszyć się jej smakiem. Wątróbka charakteryzuje się wysoką zawartością cholesterolu - w gęsiej znajduje się aż 515mg w 100g. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia, z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny więc bardzo ostrożnie podchodzić do tego produktu.


Potrawka z gęsiej wątróbki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania potrawki będziesz potrzebować:

  • 500g gęsiej wątróbki,
  • 500g pieczarek,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Czosnek i szalotki posiekaj.

Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.

2. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki.

3. Wątróbki oczyść z żyłek i pokrój w mniejsze kawałki.

4. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj wątróbki i smaż je mieszając ok. 3-4 minuty. Dopraw pieprzem i na sam koniec solą.

5. Podsmażone wątróbki zdejmij z patelni.

6. Na patelnię po wątróbce dodaj łyżeczkę oleju, przesmaż pieczarki na dużym ogniu. Kiedy odparuje cała woda z pieczarek dodaj posiekane czosnek i szalotki oraz połowę natki pietruszki i smaż jeszcze 3-4 minuty.

7. Dodaj na patelnię wątróbkę i smaż kolejne kilka minut, aż wątróbka będzie dobra. Dopraw do smaku solą i resztą natki pietruszki.




2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger