stycznia 15, 2021

Roladki z szynki i melona

Choć dla większości moich znajomych pierwsze skojarzenie na wyrażenie "drugie śniadanie" to "szkoła" myślę, że nie tylko uczniowie przygotowują sobie posiłek, który zjadają poza domem.
Wbrew pozorom większość dorosłych również bierze drugie śniadanie do pracy.

Ostatnio podpytałam znajomych, co najczęściej jedzą w pracy. Odpowiedzi padały w zasadzie tylko trzy: kanapki, sałatki lub jakieś kupione przekąski.

Rzeczywiście, te trzy możliwości są chyba najprostszymi i najszybszymi opcjami na drugie śniadanie w pracy.
Ale nie jedynymi.
Dlatego dziś pokażę Wam, że łatwo i szybko można zrobić też coś innego, mniej oczywistego 😉




Roladki z szynki i melona - przepis na 8 sztuk

Do przygotowania roladek będziesz potrzebować:
  • pół żółtego melona,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczyptę kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj.
2. Twarożek rozdrobnij widelcem, dodaj posiekany szczypiorek i część natki, wymieszaj dokładnie z jogurtem i dopraw solą, pieprzem oraz kuminem.
3. Melona podziel na plastry.
4. Każdy plaster melona posmaruj z jednej strony pastą twarogową, po czym zawiń dookoła spiralnie w plaster szynki.
5. Gotowe roladki wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut - najlepiej przygotować je wieczorem i rano tylko spakować do pracy. 
Przed zjedzeniem możesz jeszcze posypać natką pietruszki.



Roladki z szynki i melona to moja propozycja na drugie śniadanie do pracy.
Ale równie dobrze sprawdzą się jako przystawka czy przekąska na imprezie 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger