Dawno już nie było na blogu żadnego przepisu na surówkę.
A przecież warzywa powinniśmy jeść codziennie - przynajmniej 3 porcje warzyw. Surówka to idealny sposób na przemycenie jednej z takich porcji w codziennej diecie.
Jednym z popularniejszych dodatków do obiadu jest surówka z białej kapusty i marchewki - zwłaszcza w sezonie zimowym.
Ale żeby nie było tak całkowicie tradycyjnie ja postanowiłam przygotować ją na słodko - z dodatkiem syropu klonowego.
Surówka z kapusty i marchewki z syropem klonowym - przepis
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- 1/4 kapusty,
- marchewkę,
- koperek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczkę syropu klonowego,
- łyżeczkę soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kapustę i marchewkę posiekaj.
2. Oliwę wymieszaj z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
3. Warzywa wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem i ponownie wszystko wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz