stycznia 19, 2021

Surówka z kapusty i marchewki z syropem klonowym

Dawno już nie było na blogu żadnego przepisu na surówkę.

A przecież warzywa powinniśmy jeść codziennie - przynajmniej 3 porcje warzyw. Surówka to idealny sposób na przemycenie jednej z takich porcji w codziennej diecie.

Jednym z popularniejszych dodatków do obiadu jest surówka z białej kapusty i marchewki - zwłaszcza w sezonie zimowym. 

Ale żeby nie było tak całkowicie tradycyjnie ja postanowiłam przygotować ją na słodko - z dodatkiem syropu klonowego.


Surówka z kapusty i marchewki z syropem klonowym - przepis 

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • 1/4 kapusty,
  • marchewkę,
  • koperek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczkę syropu klonowego,
  • łyżeczkę soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kapustę i marchewkę posiekaj.
2. Oliwę wymieszaj z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
3. Warzywa wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem i ponownie wszystko wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger