Zupa-krem to zazwyczaj przepis na szybki obiad.
Nie inaczej jest w przypadku zupy-krem z brokułu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Jest to też świetny sposób na bezbolesne przemycenie w diecie większej ilości warzyw 😉
W zeszłym roku przygotowałam zupę-krem z brokułu z dodatkiem sera camembert i grzanek.
Tym razem ser sobie darowałam, a ziemniaki zastąpiłam cukinią. Dla podkręcenia smaku dodałam chili, a jako chrupiący dodatek użyłam kiełków.
Zupa krem z brokułu - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 2 brokuły,
- cukinię,
- główkę sałaty (opcjonalnie),
- szczyptę chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 litry wody.
1. Warzywa umyj, brokuł podziel na różyczki, a cukinię pokrój w kostkę.
2. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
3. Pod koniec gotowania możesz dodać porwane liście sałaty.
4. Zawartość garnka zblenduj, dopraw solą, pieprzem i chili do smaku.
5. Zupę podawaj z dowolnymi kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz