maja 15, 2020

Zupa-krem z brokułów z grzankami

Zupa-krem to danie bardzo pożywne i dobrze przyswajalne przez nasz organizm.

Taką zupę można przygotować niemal ze wszystkich warzyw, ja dziś postawiłam na brokuła.
Zupa-krem z brokułów jest nie tylko pyszna, ale także bardzo sycąca, zwłaszcza jeśli dodasz do niego grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.
Doskonale też rozgrzeje w ewentualne chłodniejsze dni - ja szczególnie lubię ją przygotowywać w deszczowe dni. Siedzę wtedy pod kocykiem, jem pyszną zupkę z chrupiącymi grzankami i deszcz za oknem ani trochę mi nie przeszkadza 😄

Zupa-krem z brokułów z grzankami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 2 pory,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 litry wody,
  • 2 brokuły,
  • 100g sera camembert,
  • łyżkę domowej przyprawy do zup,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grzanki z chleba razowego.

1. Pora oczyść, umyj i pokrój w prążki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuła także pokrój w kostkę, a ser w plasterki.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj pora i przesmaż 2 minuty.
3. Do garnka dodaj ziemniaki, przyprawę do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup) i zalej wodą, po czym gotuj ok. 20 minut.
4. Po tym czasie dodaj brokuły i camemberta, dopraw solą i pieprzem, po czym gotuj kolejne 5 minut.
5. Całość zmiksuj i podawaj z grzankami (kromki chleba pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, aż będą chrupkie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger