O wątróbce pisałam już przy okazji przepisu na potrawkę z gęsiej wątróbki.
Na blogu znajdziecie także przepis na pyszną wątróbkę smażoną z karmelizowanym jabłkiem - tym razem była to wątróbka kurza przygotowana bardziej na słodko.
Dzisiaj pociągnę temat wątróbki z owocami. Trzeci przepis i trzecia wątróbka - tym razem indycza z dodatkiem smażonych gruszek.
Wątróbka z gruszkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować:
- 800g wątróbki z indyka,
- 2 gruszki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżkę tymianku,
- szczyptę gałki muszkatołowej,
- szczyptę cynamonu cejlońskiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Gruszki pokrój w plastry (usuń wcześniej gniazda nasienne).
3. Kawałki wątróbek otocz w mące.
4. Na patelnię wylej łyżkę oleju, rozgrzej i usmaż wątróbkę na małym ogniu z każdej strony. Gdy wątróbka będzie już dobra zdejmij ją z patelni, osącz na ręczniku papierowym i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju, przesmaż przez minutę plastry gruszek, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i tymiankiem.
6. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz