Zupie z kukurydzy ciężko się oprzeć. Słodycz kukurydzy idealnie balansuje ostrość niewielkiej ilości chili.
Zupa ma aksamitną, kremową konsystencję, warto więc dodać coś dla jej przełamania - zamiast klasycznych grzanek tym razem polecam popcorn. Pasuje idealnie, a kto oprze się dodatkowi ulubionej kinowej przekąski? Dzieci z pewnością będą zachwycone, zresztą nie tylko one 😉
Zupę możemy przygotować przez cały rok - w sezonie korzystając ze świeżej kukurydzy, a w pozostałe miesiące z mrożonej lub konserwowej.
Zupa-krem z kukurydzy z popcornem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2 puszki kukurydzy (ok. 450g po odsączeniu),
- 300g ziemniaków
- 100g pietruszki,
- 100g marchwi,
- 100g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- łyżeczka kurkumy,
- papryczka chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 garści surowych ziaren kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz