lipca 18, 2025

Zupa-krem z kukurydzy z popcornem

Zupie z kukurydzy ciężko się oprzeć. Słodycz kukurydzy idealnie balansuje ostrość niewielkiej ilości chili.

Zupa ma aksamitną, kremową konsystencję, warto więc dodać coś dla jej przełamania - zamiast klasycznych grzanek tym razem polecam popcorn. Pasuje idealnie, a kto oprze się dodatkowi ulubionej kinowej przekąski? Dzieci z pewnością będą zachwycone, zresztą nie tylko one 😉

Zupę możemy przygotować przez cały rok - w sezonie korzystając ze świeżej kukurydzy, a w pozostałe miesiące z mrożonej lub konserwowej.


Zupa-krem z kukurydzy z popcornem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 2 puszki kukurydzy (ok. 450g po odsączeniu),
  • 300g ziemniaków
  • 100g pietruszki,
  • 100g marchwi,
  • 100g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • łyżeczka kurkumy,
  • papryczka chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 garści surowych ziaren kukurydzy.

1. Kukurydzę odcedź na sicie.
2. Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. W garnku rozpuść 2 łyżki masła i przesmaż posiekane składniki.
5. Dodaj do garnka kukurydzę i duś chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło, następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj, zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, słodką papryką, kurkumą i kolendrą.
6. Gotuj 20-25 minut, po czym zblenduj.
7. Przecedź przez sito, aby usunąć łuski z kukurydzy, dodaj jogurt i wymieszaj.
8. Na patelni z pokrywką rozgrzej łyżkę masła, wrzuć surowe ziarna kukurydzy i upraż.
9. Gotowym popcornem posyp zupę na talerzu tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger