Awokado, zwane u nas także smaczliwką, to owoc tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Często błędnie uważane jest za warzywo, prawdopodobnie dlatego, że nie zawiera charakterystycznej dla owoców dużej ilości cukrów prostych, nie jest więc słodkie w smaku.
Awokado zamiast cukrów prostych zawiera dużą ilość tłuszczu, są to jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie - pomagają obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu awokado jest także dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, czyli A, D, E oraz K, a także witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Awokado możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - jako składnik pasty do kanapek, czy dodatek do placków warzywnych.
Dziś, w związku z panującą na zewnątrz temperaturą, nadszedł czas na chłodnik!
Chłodnik z awokado i ogórków - przepis na 4 porcje
Do przygotowania chłodnika będą Ci potrzebne:
- 2 awokado,
- 500g ogórków,
- 250ml mleczka kokosowego,
- 750ml maślanki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1cm imbiru,
- 1/2 papryczki chili,
- sok z limonki,
- 1/2 pęczka natka pietruszki,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek, chili i imbir posiekaj.
2. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i wyjmij łyżką miąższ.
3. Z ogórków usuń końcówki i pokrój je w plastry.
4. Mleczko i maślankę wlej do blendera, dorzuć ogórki, awokado, czosnek, imbir, papryczkę chili, natkę pietruszki i sok z limonki, wszystko zblenduj na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dolej trochę wody.
5. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
6. Zupę przelej do talerzy i posyp pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz