Placki na śniadanie zazwyczaj kojarzymy ze słodkim smakiem - racuchy, placki z owocami czy naleśniki. Ja tym razem polecam wersję na wytrawnie.
Warzywne placuszki są dość proste do zrobienia, choć w zależności od tego, jakie warzywa wykorzystamy mogą wymagać nieco więcej czasu, jeśli warzywo zawiera dużo wody. Jest to jednak fajna opcja na pyszne ciepłe śniadanie pełne warzyw - idealne na początek dnia.
Placuszki z cukinii z serem owczym - przepis na 3 porcje
Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:
- 450g cukinii,
- 3 jajka,
- 100g mąki migdałowej,
- łyżeczka masła klarowanego,
- awokado,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ok. 120g sera owczego lub koziego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cukinię razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp płaską łyżeczką soli i wymieszaj, po czym odstaw na 30 minut.
2. Po tym czasie odciśnij z cukinii sok, dodaj jajka i mąkę migdałową, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i usmaż placuszki z obu stron.
4. Gotowe placuszki przełóż na talerz, na każdym połóż plaster sera owczego lub koziego, kawałki awokado i pomidorków koktajlowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz