Zupa z pieczonych pomidorów, choć wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, nie wymaga od nas dużego nakładu pracy - większość wykona za nas piekarnik.
Pod wpływem ciepła w piekarniku warzywa miękną i lekko karmelizują, dzięki czemu nabierają naturalnie słodszego aromatu. Do upieczonych warzyw wystarczy dodać kromkę chleba, wodę lub bulion, doprawić do smaku i pyszna zupa gotowa.
Zupa-krem z pieczonych pomidorów - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2kg pomidorów,
- 300g marchewki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- kromka chleba razowego do zupy oraz 4 kromki na grzanki,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta chili,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- woda,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pomidory i pokrojone w kawałki marchewki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop 3 łyżkami oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez godzinę.
2. Upieczona warzywa przełóż do garnka, dodaj ocet, cynamon, cukier, chili, czosnek i rozdrobnioną kromkę chleba.
3. Wszystko dokładnie zblenduj dodając tyle ciepłej wody, aż uzyskasz ulubioną konsystencję.
4. Ponownie zagotuj, dopraw solą i pierzem.
5. Na rozgrzaną patelnię wylej łyżkę oliwy i przygotuj chrupiące grzanki.
6. Zupę przelej do talerzy, skrop lekko oliwą i dodaj grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz