lipca 16, 2025

Placki owsiane na maślance z brzoskwinią i borówkami

Placki, racuchy, pancakes, naleśniki... Uwielbiam wszystkie odmiany. Na słodko z owocami czy na wytrawnie z warzywami - każda opcja jest dobra. Większość świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale też na lunch w szkole czy w pracy. No i jest to mega łatwy i przyjemny sposób na przemycenie porcji warzyw lub owoców 😉


Placki owsiane na maślance z brzoskwinią i borówkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:

  • 300g mąki owsianej,
  • 500ml maślanki,
  • jajko,
  • 20g ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 garści borówek,
  • 4 łyżki skyru.

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do maślanki dodaj jajko i ksylitol, wymieszaj rózgą, stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i mieszaj do połączenia składników.
3. Odstaw ciasto na 10 minut. Jeśli po tym czasie stanie się zbyt gęste dolej trochę maślanki.
4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż placki.
5. Brzoskwinie pokrój w plastry i razem ze skyrem oraz borówkami dodaj do usmażonych placków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger