Placki, racuchy, pancakes, naleśniki... Uwielbiam wszystkie odmiany. Na słodko z owocami czy na wytrawnie z warzywami - każda opcja jest dobra. Większość świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale też na lunch w szkole czy w pracy. No i jest to mega łatwy i przyjemny sposób na przemycenie porcji warzyw lub owoców 😉
Placki owsiane na maślance z brzoskwinią i borówkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:
- 300g mąki owsianej,
- 500ml maślanki,
- jajko,
- 20g ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 2 brzoskwinie,
- 2 garści borówek,
- 4 łyżki skyru.
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do maślanki dodaj jajko i ksylitol, wymieszaj rózgą, stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i mieszaj do połączenia składników.
3. Odstaw ciasto na 10 minut. Jeśli po tym czasie stanie się zbyt gęste dolej trochę maślanki.
4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż placki.
5. Brzoskwinie pokrój w plastry i razem ze skyrem oraz borówkami dodaj do usmażonych placków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz