lipca 14, 2025

Faszerowane pomidory

Faszerowane warzywa to dość popularne danie obiadowe. Papryka, cukinia, bakłażan... Możemy przygotować je z mięsem lub w wersji wegetariańskiej.

Ale nie tylko na obiad możemy faszerować warzywa. Coś mniejszego równie dobrze sprawdzi się i na kolację. Choćby pomidory 😉


Faszerowane pomidory - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanych pomidorów będą Ci potrzebne:

  • 4 pomidory,
  • 100g mielonej piersi z indyka,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżki tartej bułki razowej,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 200g mixu sałat,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 kromki razowego chleba.

1. Czosnek posiekaj. 
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Z pomidorów zetnij wierzch i wydrąż środek łyżeczką.
3. Osącz miąższ na sicie z nadmiaru soku.
4. Pomidory odłóż przecięciami do dołu na ręcznik papierowy, by ociekły.
5. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mielone mięso i zrumień mieszając.
6. Przesmażone mięso przełóż do miski, dodaj tartą bułkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
7. Masą mięsną nadziej pomidory i przykryj wcześniej odciętą częścią.
8. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem, ułóż pomidory i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
9. Faszerowane pomidory podawaj z mixem sałat i grzanką z razowego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger