lipca 11, 2025

Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto ze strączków pierwszy raz miałam okazję spróbować na studiach - przygotowane w laboratorium na mojej uczelni. Wzięłam kawałek z dużą niepewnością, a skończyło się zachwytem od pierwszego kęsa!

Brownie z fasoli nie zawiera mąki, jest więc bezglutenowe (uwaga tylko na proszek do pieczenia!). W porównaniu do klasycznych ciast zawiera też stosunkowo niewiele cukrów prostych, za to sporo białka i błonnika pokarmowego. 


Brownie z czerwonej fasoli - przepis

Do przygotowania brownie z fasoli będą Ci potrzebne:

  • 500g czerwonej fasoli konserwowej,
  • 10 daktyli,
  • 4 łyżki kakao,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 banany.

1. Fasolę odcedź na sicie i przepłucz wodę.
2. Strączki włóż do blendera i zmiksuj z daktylami, kakao, syropem klonowym i proszkiem do pieczenia.
3. Do masy stopniowo dodaj jajka, miękkie masło i pokrojone banany.
4. Ciasto przelej do foremki (25 x 25) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger