Ciasto ze strączków pierwszy raz miałam okazję spróbować na studiach - przygotowane w laboratorium na mojej uczelni. Wzięłam kawałek z dużą niepewnością, a skończyło się zachwytem od pierwszego kęsa!
Brownie z fasoli nie zawiera mąki, jest więc bezglutenowe (uwaga tylko na proszek do pieczenia!). W porównaniu do klasycznych ciast zawiera też stosunkowo niewiele cukrów prostych, za to sporo białka i błonnika pokarmowego.
Brownie z czerwonej fasoli - przepis
Do przygotowania brownie z fasoli będą Ci potrzebne:
- 500g czerwonej fasoli konserwowej,
- 10 daktyli,
- 4 łyżki kakao,
- 5 łyżek syropu klonowego,
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 2 banany.
1. Fasolę odcedź na sicie i przepłucz wodę.
2. Strączki włóż do blendera i zmiksuj z daktylami, kakao, syropem klonowym i proszkiem do pieczenia.
3. Do masy stopniowo dodaj jajka, miękkie masło i pokrojone banany.
4. Ciasto przelej do foremki (25 x 25) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz