czerwca 30, 2025

Schab gotowany 15-minutowy

Dziś pokażę Wam przepis na schab gotowany, tzw. 15-minutowy.

To po prostu schab w kawałku, odpowiednio doprawiony, który po przestudzeniu świetnie sprawdzi się jako zamiennik sklepowych wędlin. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, świetnie więc nada się dla osób, które chcą dopiero zacząć swoją przygodę z domowymi wędlinami.


Schab gotowany - przepis

Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:

  • 1kg schabu,
  • 3 łyżki soli.
  • łyżka cukru,
  • łyżka majonezu,
  • ok. litra wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • pieprz do smaku.

1. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj, zalej nią mięso (tak, aby było całkiem zanurzone) i zagotuj.
2. Od chwili zagotowania zmniejsz gaz i grzej 15-20 minut.
3. Odstaw do wystygnięcia.
4. Po 12 godzinach ponownie zagotuj i gotuj na małym gazie 15-20 minut od zagotowania.
5. Odstaw do wystygnięcia.
6. Ostudzone mięso wyjmij z zalewy i przechowuj w lodówce zawinięte w papier do pieczenia. Część możesz zamrozić.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Z podanych składników będzie wystarczająca ilość zalewy? Wody nie powinno być więcej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Łyżka wody?? Nie ma takiej opcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że łyżka wody to za mało - poszło niestety z rozpędu po cukrze i majonezie...
    Ale dziękuję za uwagę i jednocześnie cieszę się, że tak uważnie czytacie ;)
    Przepis już oczywiście poprawiony, mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger