Karaimi to tajemniczy lud, który ponad 600 lat temu został sprowadzony do małego miasteczka pod Wilnem przez Wielkiego Księcia Witolda. Mieli przyczynić się do rozwoju miasta, pośredniczyć w kontaktach handlowych oraz służyć w jego armii. W zamian za służbę księciu otrzymali ziemię oraz obietnicę zachowania własnej kultury, tradycji i religii.
Karaimów uważa się za najmniejszą z mniejszości etnicznych - grupa ta liczy niespełna na 5000 osób na całym świecie. Mimo to wciąż kultywują swoje tradycje, w tym kuchnię.
Jedną z pozycji w kuchni karaimskiej jest jazma, czyli biały chłodnik przyrządzony z drobno pokrojonych ogórków, rzodkiewki i czosnku, a jej podstawą jest kefir lub jogurt naturalny. Ta najpopularniejsza karaimska zupa jest idealna na upały.
Jazma - chłodnik karaimski - przepis na 4 porcje
Do przygotowania jazmy będą Ci potrzebne:
- 700g ogórków gruntowych,
- 200g rzodkiewek,
- 3 ząbki czosnku,
- litr kefiru,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka posiekanej mięty,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jednego ogórka pokrój w drobną kostkę, a resztę ogórków i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Czosnek posiekaj.
3. Ze startych ogórków odciśnij sok.
4. Do miski wlej kefir i jogurt, dodaj warzywa, czosnek, posiekany szczypiorek i miętę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Chłodnik wstaw na 2-3 godziny do lodówki, aby się schłodził.
6. Tuż przed podaniem na wierzch zupy połóż pokrojone ogórki i startą rzodkiewkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz