lipca 02, 2025

Jazma - chłodnik karaimski

Karaimi to tajemniczy lud, który ponad 600 lat temu został sprowadzony do małego miasteczka pod Wilnem przez Wielkiego Księcia Witolda. Mieli przyczynić się do rozwoju miasta, pośredniczyć w kontaktach handlowych oraz służyć w jego armii. W zamian za służbę księciu otrzymali ziemię oraz obietnicę zachowania własnej kultury, tradycji i religii.
Karaimów uważa się za najmniejszą z mniejszości etnicznych - grupa ta liczy niespełna na 5000 osób na całym świecie. Mimo to wciąż kultywują swoje tradycje, w tym kuchnię.

Jedną z pozycji w kuchni karaimskiej jest jazma, czyli biały chłodnik przyrządzony z drobno pokrojonych ogórków, rzodkiewki i czosnku, a jej podstawą jest kefir lub jogurt naturalny. Ta najpopularniejsza karaimska zupa jest idealna na upały.



Jazma - chłodnik karaimski - przepis na 4 porcje

Do przygotowania jazmy będą Ci potrzebne:
  • 700g ogórków gruntowych,
  • 200g rzodkiewek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • litr kefiru,
  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jednego ogórka pokrój w drobną kostkę, a resztę ogórków i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Czosnek posiekaj.
3. Ze startych ogórków odciśnij sok.
4. Do miski wlej kefir i jogurt, dodaj warzywa, czosnek, posiekany szczypiorek i miętę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Chłodnik wstaw na 2-3 godziny do lodówki, aby się schłodził.
6. Tuż przed podaniem na wierzch zupy połóż pokrojone ogórki i startą rzodkiewkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger