Dziś pokażę Wam przepis na schab gotowany, tzw. 15-minutowy.
To po prostu schab w kawałku, odpowiednio doprawiony, który po przestudzeniu świetnie sprawdzi się jako zamiennik sklepowych wędlin. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, świetnie więc nada się dla osób, które chcą dopiero zacząć swoją przygodę z domowymi wędlinami.
Schab gotowany - przepis
Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:
- 1kg schabu,
- 3 łyżki soli.
- łyżka cukru,
- łyżka majonezu,
- łyżka wody,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku,
- pieprz do smaku.
1. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj, dodaj mięso i zagotuj.
2. Od chwili zagotowania zmniejsz gaz i grzej 15-20 minut.
3. Odstaw do wystygnięcia.
4. Po 12 godzinach ponownie zagotuj i gotuj na małym gazie 15-20 minut od zagotowania.
5. Odstaw do wystygnięcia.
6. Ostudzone mięso wyjmij z zalewy i przechowuj w lodówce zawinięte w papier do pieczenia. Część możesz zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz