Halloumi to ser pochodzący z Cypru wykonany z mieszanki mleka koziego i krowiego. Charakteryzuje się twardą konsystencją i lekko orzechowym posmakiem. Halloumi zazwyczaj podawany jest smażony lub grillowany i jest bardzo często używany w kuchni cypryjskiej.
Ser możemy wykorzystać jako przystawkę, składnik wegetariańskich szaszłyków, dodać do burgerów czy kebabów albo po prostu dodać do sałatki.
Sałatka z serem halloumi - przepis na 4 porcje
Do przygotowała sałatki będą Ci potrzebne:
- 200g mixu sałat,
- 225g sera halloumi (1 opakowanie),
- 250g pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki konserwowej fasolki edamame,
- kiełki rzodkiewki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ser pokrój w plastry, połóż na patelni grillowej i obsmaż z obu stron, po czym odłóż do ostygnięcia.
2. Fasolkę osącz z zalewy.
3. Pomidorki pokrój na pół.
4. Sałatę wyłóż na talerze, na niej ułóż plastry sera, pomidorki i fasolkę edamame oraz kiełki, skrop wszystko oliwą i oprósz solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz