Dziś pokażę Wam przepis na schab gotowany, tzw. 15-minutowy.
To po prostu schab w kawałku, odpowiednio doprawiony, który po przestudzeniu świetnie sprawdzi się jako zamiennik sklepowych wędlin. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, świetnie więc nada się dla osób, które chcą dopiero zacząć swoją przygodę z domowymi wędlinami.
Schab gotowany - przepis
Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:
- 1kg schabu,
- 3 łyżki soli.
- łyżka cukru,
- łyżka majonezu,
- ok. litra wody,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku,
- pieprz do smaku.
1. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj, zalej nią mięso (tak, aby było całkiem zanurzone) i zagotuj.
2. Od chwili zagotowania zmniejsz gaz i grzej 15-20 minut.
3. Odstaw do wystygnięcia.
4. Po 12 godzinach ponownie zagotuj i gotuj na małym gazie 15-20 minut od zagotowania.
5. Odstaw do wystygnięcia.
6. Ostudzone mięso wyjmij z zalewy i przechowuj w lodówce zawinięte w papier do pieczenia. Część możesz zamrozić.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Z podanych składników będzie wystarczająca ilość zalewy? Wody nie powinno być więcej?
OdpowiedzUsuńŁyżka wody?? Nie ma takiej opcji ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że łyżka wody to za mało - poszło niestety z rozpędu po cukrze i majonezie...
OdpowiedzUsuńAle dziękuję za uwagę i jednocześnie cieszę się, że tak uważnie czytacie ;)
Przepis już oczywiście poprawiony, mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)