Nie zawsze podstawowy składnik dania musi być jego głównym bohaterem - czasem show skradają dodatki i to one nadają smak całości.
Przykładem może być prosta biała ryba (np, dorsz, mintaj lub morszczuk) gotowana lub klasycznie usmażona z dodatkiem aromatycznego sosu, który całkowicie zmieni charakter dania.
Ryba z sosem pomidorowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ryby z sosem będą Ci potrzebne:
- 800g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj lub morszczuk)
- 500ml passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g cebuli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta curry,
- liść laurowy,
- 100ml domowego bulionu warzywnego,
- 2 gałązki bazylii,
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekany czosnek z cebulą, dodaj passatę, tymianek i curry, zalej domowym bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
3. Gotuj 20 minut na małym ogniu.
4. Rybę dopraw solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż rybę z obu stron.
6. Listki bazylii posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
7. Rybę podaj z przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz