czerwca 17, 2025

Ryba z sosem pomidorowym

Nie zawsze podstawowy składnik dania musi być jego głównym bohaterem - czasem show skradają dodatki i to one nadają smak całości.

Przykładem może być prosta biała ryba (np, dorsz, mintaj lub morszczuk) gotowana lub klasycznie usmażona z dodatkiem aromatycznego sosu, który całkowicie zmieni charakter dania.


Ryba z sosem pomidorowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ryby z sosem będą Ci potrzebne:

  • 800g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj lub morszczuk)
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100g cebuli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta curry,
  • liść laurowy,
  • 100ml domowego bulionu warzywnego,
  • 2 gałązki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij posiekany czosnek z cebulą, dodaj passatę, tymianek i curry, zalej domowym bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
3. Gotuj 20 minut na małym ogniu.
4. Rybę dopraw solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż rybę z obu stron.
6. Listki bazylii posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
7. Rybę podaj z przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger