Zupa kalafiorowa to absolutny klasyk. Bo kto z nas nie jadał jej w dzieciństwie? Sama bardzo dobrze ją wspominam, dlatego przygotowując ją często trzymam się klasyki.
Dzisiaj też przygotowałam zupę kalafiorową, którą znam z domu.
Zupa kalafiorowa - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 450g różyczek kalafiora,
- 300g marchwi,
- 200g pietruszki,
- 100g białej części pora,
- 300g ziemniaków,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Marchewki i pietruszki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Z kalafiora wytnij różyczki.
3. Pora pokrój w półplastry.
4. Do garnka wlej wodę, dodaj domową przyprawę do zup, wsyp marchewki, pietruszki oraz pora i gotuj 30 minut.
5. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z kalafiorem, po czym gotuj jeszcze 20 minut.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz