czerwca 11, 2025

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to absolutny klasyk. Bo kto z nas nie jadał jej w dzieciństwie? Sama bardzo dobrze ją wspominam, dlatego przygotowując ją często trzymam się klasyki.

Dzisiaj też przygotowałam zupę kalafiorową, którą znam z domu.


Zupa kalafiorowa - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 450g różyczek kalafiora,
  • 300g marchwi,
  • 200g pietruszki,
  • 100g białej części pora,
  • 300g ziemniaków,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchewki i pietruszki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Z kalafiora wytnij różyczki.
3. Pora pokrój w półplastry.
4. Do garnka wlej wodę, dodaj domową przyprawę do zup, wsyp marchewki, pietruszki oraz pora i gotuj 30 minut.
5. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z kalafiorem, po czym gotuj jeszcze 20 minut.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger