Burrata to włoski ser ostatnimi czasy bardzo popularny w Polsce. Jest dość łatwo dostępny w niektórych dyskontach, z czego sama bardzo chętnie korzystam.
Burrata to idealny sposób na szybkie śniadanie - w wersji minimum wystarczy dodać trochę warzyw, kromkę chleba i śniadanie gotowe! Choć oczywiście ilość dodatków można dowolnie zwiększyć, wtedy śniadanie będzie bardziej "na bogato".
Burrata z mixem sałat i prosciutto - przepis na 1 porcję
Do przygotowania będą Ci potrzebne:
- burrata,
- 3-4 plasterki prosciutto,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 100g mixu sałat,
- łyżka przetworu z moreli z płatkami chili (lub żurawiny),
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- kromka chleba razowego.
1. Umyte sałaty osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i wyłóż na talerz.
2. Osącz burratę z zalewy i wyłóż na sałaty.
3. Dodaj plasterki prosciutto i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oprósz solą i pieprzem.
4. Dodaj łyżkę przetworu z moreli z płatkami chili (możesz zastąpić żurawiną).
5. Kromkę chleba podpiecz na patelni posmarowanej oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz