czerwca 06, 2025

Burrata z mixem sałat i prosciutto

Burrata to włoski ser ostatnimi czasy bardzo popularny w Polsce. Jest dość łatwo dostępny w niektórych dyskontach, z czego sama bardzo chętnie korzystam.

Burrata to idealny sposób na szybkie śniadanie - w wersji minimum wystarczy dodać trochę warzyw, kromkę chleba i śniadanie gotowe! Choć oczywiście ilość dodatków można dowolnie zwiększyć, wtedy śniadanie będzie bardziej "na bogato".


Burrata z mixem sałat i prosciutto - przepis na 1 porcję

Do przygotowania będą Ci potrzebne:

  • burrata,
  • 3-4 plasterki prosciutto,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 100g mixu sałat,
  • łyżka przetworu z moreli z płatkami chili (lub żurawiny),
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • kromka chleba razowego.

1. Umyte sałaty osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i wyłóż na talerz.
2. Osącz burratę z zalewy i wyłóż na sałaty.
3. Dodaj plasterki prosciutto i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oprósz solą i pieprzem.
4. Dodaj łyżkę przetworu z moreli z płatkami chili (możesz zastąpić żurawiną).
5. Kromkę chleba podpiecz na patelni posmarowanej oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger