Małe zielone papryczki padron swą nazwę wzięły od miejsca pochodzenia - miasta Padron na terenie hiszpańskiej Galicji. Mają one niewielkie strąki o lekko wydłużonym kształcie. Papryczki uprawiane są także w Polsce, nasze odmiany są łagodne w smaku, w przeciwieństwie do hiszpańskich, które są ostrzejsze.
Choć sama papryczka ma jedynie 3kcal to podawana na przystawkę jest najczęściej przesmażona na oliwie, co znacząco zwiększy jej kaloryczność, ale też pozwoli na przyswojenie zawartych w niej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dostępne badania sugerują, że papryczki padron mogą korzystnie wpływać na trawienie i krążenie.
Papryczki padron z czosnkiem - przepis
Do przygotowania papryczek będą Ci potrzebne:
- 500g papryczek padron,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz