czerwca 04, 2025

Papryczki padron z czosnkiem

Małe zielone papryczki padron swą nazwę wzięły od miejsca pochodzenia - miasta Padron na terenie hiszpańskiej Galicji. Mają one niewielkie strąki o lekko wydłużonym kształcie. Papryczki uprawiane są także w Polsce, nasze odmiany są łagodne w smaku, w przeciwieństwie do hiszpańskich, które są ostrzejsze.

Choć sama papryczka ma jedynie 3kcal to podawana na przystawkę jest najczęściej przesmażona na oliwie, co znacząco zwiększy jej kaloryczność, ale też pozwoli na przyswojenie zawartych w niej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dostępne badania sugerują, że papryczki padron mogą korzystnie wpływać na trawienie i krążenie.


Papryczki padron z czosnkiem - przepis

Do przygotowania papryczek będą Ci potrzebne:

  • 500g papryczek padron,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Papryczki umyj i dokładnie osusz, żeby tłuszcz nie "strzelał" na patelni.
2. Dwa ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ich).
3. Dwa pozostałe ząbki obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelnię wlej oliwę.
5. Na zimny tłuszcz połóż przekrojone na pół ząbki czosnku i smaż je, aż tłuszcz się rozgrzeje, a czosnek zezłoci.
6. Zdejmij czosnek z patelni, żeby się nie spalił (robi się wtedy gorzki) i dodaj papryczki.
7. Smaż papryczki przewracając je co jakiś czas aż pojawią się bąble na ich skórce i lekko zmiękną.
8. Na ostatnią minutę dodaj posiekany czosnek.
9. Wyłóż papryczki na talerz i oprósz solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger