Sezon na szparagi ledwo się zaczął, a już zaraz się kończy... Warto więc korzystać, póki możemy.
Choć obecnie w sezonie są łatwo dostępne na całym świecie, pierwotnie występowały jedynie na wschodnich terytoriach Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, a stamtąd zawędrowały do Europy oraz północnej Afryki.
Szparagi nie są niczym nowym w naszej diecie, jadali je już starożytni - w Egipcie, Grecji czy Rzymie. Ich wizerunki można odnaleźć na egipskich sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. Pierwsze zapiski, jak uprawiać szparagi pochodzą z Rzymu z ok. 200r. p.n.e. Co ciekawe Rzymianie suszyli szparagi, by móc przygotowywać je także zimą. Musieli chyba naprawdę miłować to warzywo 😉
Ja tym razem trzymam się jednak świeżych szparagów.
Szparagi w szynce parmeńskiej - przepis na 5 porcji
Do przygotowania szparagów będą Ci potrzebne:
- 30 szparagów,
- 10 plastrów szynki parmeńskiej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 4 gałązki bazylii,
- łyżka soli gruboziarnistej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz