czerwca 02, 2025

Szparagi w szynce

Sezon na szparagi ledwo się zaczął, a już zaraz się kończy... Warto więc korzystać, póki możemy.

Choć obecnie w sezonie są łatwo dostępne na całym świecie, pierwotnie występowały jedynie na wschodnich terytoriach Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, a stamtąd zawędrowały do Europy oraz północnej Afryki.

Szparagi nie są niczym nowym w naszej diecie, jadali je już starożytni - w Egipcie, Grecji czy Rzymie. Ich wizerunki można odnaleźć na egipskich sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. Pierwsze zapiski, jak uprawiać szparagi pochodzą z Rzymu z ok. 200r. p.n.e. Co ciekawe Rzymianie suszyli szparagi, by móc przygotowywać je także zimą. Musieli chyba naprawdę miłować to warzywo 😉

Ja tym razem trzymam się jednak świeżych szparagów.


Szparagi w szynce parmeńskiej - przepis na 5 porcji

Do przygotowania szparagów będą Ci potrzebne:

  • 30 szparagów,
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 4 gałązki bazylii,
  • łyżka soli gruboziarnistej.

1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i podziel na porcje (po 3szt.).
2. Każdą porcję owiń w plaster szynki.
3. Pomidorki przekrój na pół.
4. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż krótko szparagi w szynce z obu stron, aby zachowały chrupkość.
5. Szparagi w szynce przełóż na talerz, dodaj pomidorki i oprósz solą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger