Plantany, z wyglądu niezwykle podobne do znanych nam bananów, to owoce spożywane na Karaibach, w Afryce i Ameryce Środkowej. Przyrządzane są tam na wiele sposobów: gotowane, grillowane, pieczone, smażone, a także przerabiane na mąkę. Nie jada się ich natomiast na surowo.
W Polsce plantany są dość trudno dostępne, bywają w ofercie większych supermarketów. Jeśli uda Wam się kupić te owoce najprawdopodobniej będą żółte lub zielone - odłóżcie je, aż dobrze dojrzeją. Niedojrzałe lub słabo dojrzałe plantany smakują trochę jak ziemniaki i sprawdzą się do dań wytrawnych, dopiero po całkowitym dojrzeniu zyskują słodki smak idealny do deserów. Aby mieć pewność, że owoce już w pełni dojrzały poczekajcie, aż skórka zrobi się niemal czarna. Może to jednak zająć trochę czasu - ja czekałam prawie miesiąc...
Placki z plantanów - przepis na 3 porcje
Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:
- 2 plantany,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki owsianej,
- łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz