maja 21, 2025

Placki z plantanów

Plantany, z wyglądu niezwykle podobne do znanych nam bananów, to owoce spożywane na Karaibach, w Afryce i Ameryce Środkowej. Przyrządzane są tam na wiele sposobów: gotowane, grillowane, pieczone, smażone, a także przerabiane na mąkę. Nie jada się ich natomiast na surowo.

W Polsce plantany są dość trudno dostępne, bywają w ofercie większych supermarketów. Jeśli uda Wam się kupić te owoce najprawdopodobniej będą żółte lub zielone - odłóżcie je, aż dobrze dojrzeją. Niedojrzałe lub słabo dojrzałe plantany smakują trochę jak ziemniaki i sprawdzą się do dań wytrawnych, dopiero po całkowitym dojrzeniu zyskują słodki smak idealny do deserów. Aby mieć pewność, że owoce już w pełni dojrzały poczekajcie, aż skórka zrobi się niemal czarna. Może to jednak zająć trochę czasu - ja czekałam prawie miesiąc...


Placki z plantanów - przepis na 3 porcje

Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:

  • 2 plantany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki owsianej,
  • łyżka syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

1. Plantany obierz - odetnij końcówki, zrób 3 nacięcia wzdłuż, podważ skórkę i zdejmij ją wzdłuż nacięć.
2. Owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Roztrzep jajka.
4. Do jajek dodaj starte plantany, mąkę, syrop klonowy, sól i wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron.
6. Placuszki podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger